Assistència i Investigació Intensiva

QUÈ ÉS LA LEUCÈMIA?

Un pacient té leucèmia quan es detecten leucòcits malignes en la sang, i aquesta observació ens avisa que alguna cosa greu està passant en la medul·la òssia.

En la leucèmia, les cèl·lules mare de la medul·la òssia es divideixen sense control, sense fre, i en poc temps infiltren tota la medul·la i la ofeguen. Per aquest motiu, la medul·la òssia d’un pacient amb leucèmia no pot fabricar glòbuls vermells, glòbuls blancs, ni plaquetes. La conseqüència és que si no es tracta a temps, el pacient pot morir per falta d’oxigen, infeccions o hemorràgies.

A l’actualitat, els medicaments més nous i el trasplantament de medul·la òssia són capaços de curar un gran nombre de pacients amb aquesta malaltia. És cert que la leucèmia d’alguns pacients no respon al efecte dels tractaments convencionals. Per a aquests casos “resistents” comencen a existir alternatives terapèutiques.

Hospitals als EEUU administren un nou tractament denominat CART que consisteix en modificar els limfòcits del propi pacient perquè siguin capaços d’identificar i destruir les cèl·lules leucèmiques. Un 85% dels pacients amb leucèmia limfoblàstica aguda, un tipus de leucèmia, responen al tractament. El 70% es curen.

ASSISTÈNCIA. Cuidant nit i dia

Els centres sanitaris cada dia innoven per millorar la qualitat i assistència i avançar en la cura de pacients de forma continuada i personalitzada. Activitats que abans requerien  l’ingrés ara es fan als Hospitals de Dia o al domicili del malalt. Així, s’ofereix una major comoditat i s’eviten infeccions o altres complicacions.

Al Clínic es vol consolidar la UNITAT D’ATENCIÓ DOMICILIÀRIA (UAD) dirigida a malalts amb Leucèmia i Tumors Sòlids, un programa que ja ha demostrat excel·lents resultats en pacients autotransplantats de mèdul·la òssia.

El repte del Projecte ARI consisteix en avançar en nous programes a Domicili, obrir l’Hospital de Dia per les nits i caps de setmana i crear un nou espai d’estada reduïda.

A l’actualitat, la única opció d’assistència les nits i els caps de setmana és anar al servei d’urgències de l’hospital.

Això permetrà donar als pacients una atenció continuada, intensiva i personalitzada dia i nit, reduir les incidències i exposició a infeccions – causa major de la morbimortalitat en pacients intensament immunodeprimits – i millorar l’apoderament del malalt.

INVESTIGACIÓ. Avançant en CART

El projecte més important de recerca en Leucèmia dels últims 10 anys és el  descobriment dels CART (Chimeric Antigen Receptor T).

Els CART són cèl·lules del sistema immune (limfòcits T) que es reprogramen genèticament per atacar de manera selectiva a les cèl·lules leucèmiques.

Els CARTs són capaços d’eliminar, en el 85% dels pacients, la leucèmia aguda limfoblàstica resistent als tractaments convencionals. És per tant un procediment antileucèmic molt eficaç per al pacient.

El CART és un tractament innovador que ja està disponibles als Estats Units (EUA), però no a Catalunya, Espanya o Europa, i té un cost d’un milió de dòlars. L’objectiu del Clínic és implantar aquest tractament per oferir-lo als pacients que el necessitin.

L’Hospital Clínic està molt a prop de tenir un CART preparat per usar-lo amb els malalts.  En aquest projecte participen l’Institut Clínic d’Enfermetats Hemato-Oncològiques (ICHMO), el Servei d’Immunologia del Centre de Diagnòstic Biomèdic (CDB) i l’Institut d’Investigació Josep Carreras – Clínic.